5 prijetno dišečih rastlin za kuhinjo
Sobne rastline predstavljajo enostaven način za preoblikovanje našega prostora in dodajo v naš dom pridih barv in življenja.
Za nas so celo dobre, saj zmanjšujejo stres in izboljšujejo kakovost zraka, ter prostoru dodajo novo življenjsko podobo.
Če dodate nekaj rastlin, lahko resnično poživite vaše prostore, kot je na primer kuhinja.
Vsakodnevna opravila, kot sta pomivanje posode in kuhanje, postaneta nekoliko bolj prijetna.
Gojenje lastnih zelišč in sestavin, pri solarnih oknih, je tudi okolju bolj prijazno.
Ali ste vedeli, da skoraj 72% kupcev vedno bolj pri nakupu hrane in drugih izdelkov, upošteva vpliv na okolje pri nakupovanju?
Preizkusite teh pet prijetno dišečih rastlin v svoji kuhinji.
Orhideje
Te eksotične lepotice so odličen dodatek k vsaki kuhinji.
Na voljo so v različnih barvah in vonjih, tako da se najde za vsakogar nekaj.
Poskusite rumeno, limonino dišečo Cymbidium Golden Elf.
Kot nalašč so za kuhinje, saj imajo raje toplejše prostore, poleg tega pa so za njih presenetljivo značilni enostavni postopki, saj ne potrebujejo vsakodnevnega zalivanja.
Namesto tega samo enkrat na teden napolnite kuhinjsko pomivalno korito z nekaj centimetrov hladne vode in vanjo postavite svoje orhideje, da vpijejo vodo za približno 30 minut.
To je vse.
Jasmin
Nežna, sladka cvetna dišava Jasmin daje vaši kuhinji pridih elegance in razkošja.
Ljudje so Jasminovemu cvetju dajali različne simbolične in duhovne pomene, kot so materinstvo, čistost, vdanost ali ljubezen, zato bo vašemu domu v vsakem primeru dodalo prijeten pridih.
Obstaja več sort, ki lahko dobro uspevajo tudi v zaprtih prostorih – Arabski Jasmin, na primer, cveti večino leta.
Jasmin uspeva v sončnem, a vlažnem okolju.
Postavite ga blizu okna, ohranjajte njegovo vlago in ga spomladi in v poletnih mesecih hranite z vsestranskim gnojilom za rastline.
Ko je vaša rastlina Jasmin dobro uveljavljena in cvetoča, lahko celo poskusite narediti svoj Jasminov čaj.
Jerihonska roža
Čudežna rastlina, ki je nepogrešljiva za vsako gospodinjstvo in kuhinjo.
O Jerihonski roži si lahko prebere vse s klikom na spodnji gumb.
Zelišča
Nekatera zelišča lahko zbudijo v nas tri občutke – ne izgledajo samo lepo in nimajo samo neverjeten okus, tudi dišijo odlično.
Kuhinjo lahko popestrimo z zeliščnim vrtom ali z njimi okrasimo okna, obstaja pa tudi nekaj koristnih zelišč, ki dišijo posebej privlačno.
Bazilika je enostavno dišeče zelišče, ki je odličnega okusa tako v solati, kot tudi za prelive za jedi na pici in testeninah. Uporabljamo jo kot osnovo za domači pesto. V kuhinji uporabljamo rdečo rubinasto baziliko, ker ima močnejši okus in nenavadne rdečkasto vijolične liste z večjim dekorativnim učinkom.
Meta ima čist, svež vonj in predstavlja čudovit dodatek pečenim mesnim jedem in limonadam. Prav tako je bistvena sestavina koktejlov, poskusite pa jo lahko celo kot prilogo k sladicam, saj se meta dobro kombinira z okusi čokolade in sadja.
Rožmarin je še eno dišeče zelišče, ki ga je mogoče uporabljati na različne načine. Odličen je s perutnino – za lahko pečen piščanec samo prerežemo limono na pol in jo dodamo v celega piščanca z rožmarinom.
Timijan je bogato aromatično zelišče. Raje ima dobro drenirana tla, zato ga ne preveč zalivati. Z malo vzdrževanja je zelen vse leto, zato je odlična naložba.
Medtem ko limonska trava, sivka, koriander in peteršilj se prilagajajo z letnim časom in se spreminjajo skozi vse leto.
Upoštevajte, da je verjetno, da bodo lončnice, kupljene v supermarketih, dolgoročno težje vzdrževati, saj so bile zasnovane za hitro rast in takojšnjo porabo.
Če torej želite ohraniti zelišča v kuhinji, se odpravite k lokalnemu ponudniku ali na tržnico in se pozanimajte o kakovostnih ekoloških zeliščih in gojenih tleh bogatih s hranili.
Tako boste dosegli veliko boljše rezultate.
Če gojite lastna aromatična zelišča, bom kmalu napisal blog o namakanih posodah, ki so kot nalašč za gojenje aromatičnih zelišč.
Torej, spremljajte me…
Nasvet: Če postanejo zelišča preveč obilna, jih je treba obrezati, da ostanejo primerna za na okno. Ne odvrzite odvečnih obrezkov. Konzervirajte zelišča tako, da jih na nizki temperaturi posušite na podstavku v pečici ali pa jih zmešajte z maslom ali olivnim oljem in jih zamrznete v nastavek za ledene kocke, da jih imate vedno pri roki.
Aloe Vera
Aloe Vera predstavlja enega od najbolj učinkovitih virov iz narave.
Poznamo jo tudi pod številnimi drugimi imeni, za katera je dobila vzdevek o čudežni rastlini.
Zaradi zdravilnih učinkov, se hkrati uporablja tudi za nego kože.
Več o temu si poglejte v spodnjem video posnetku, ki prikazuje 11 prednosti uporabe Aloe Vere.